TERRA APATHY

TERRA APATHY

Kliknutím na dátum alebo čas zobrazíte podrobnosti predstavenia
Sobota, 4. 5. o 19:00 Kúpiť
Dom kultúry v Námestove
Názov: TERRA APATHY
Cena: 10,00 €
Miesto: Dom kultúry v Námestove
Štefánikova 208/7
029 01 Námestovo
Zobraziť na mape

4.5.2024 Sobota 19:00

Divadlo Pôtoň

Nový projekt čerpá zdroje z príbehu obce Horné Opatovce, ktorá po výstavbe hlinikárne v Žiari nad Hronom čelila ekologickej katastrofe a v roku 1969 bola uznesením vlády Československej socialistickej republiky zlikvidovaná a vymazaná z mapy.

Tvorcovia inscenácie Terra Apathy nadväzujú projektom na dramaturgickú líniu dokumentárneho divadla v ktorej sa venujú zabudnutým alebo ta- buizovaným témam. Medzi významné projekty tejto línie patria: Terra Granus (2008) – likvidácia obce Mochovce kvôli výstavbe jadrovej elektrárne, Tajomstvo domu Skuteckých (2009) – história vily Dominika Skuteckého v Banskej Bystrici, Nežná (2009) – dvadsiate výročie Nežnej revolúcie, Psota (2012) – chudoba na Slovensku. Inscenáciám v línii dokumentárneho divadla predchádza výskum v daných lokalitách a tvorcovia po zdrojových ma- teriáloch pátrajú v dostupných archívnych materiáloch. Dôležitou súčasťou výskumu je aj oral history s pamätníkmi udalostí, ktorí tvorcom poskytujú cenné a intímne výpovede.

Pre tvorivý tím je príbeh obce Horné Opatovce parafrázou našej civilizácie, ktorá sa za zvyšovaním svojho komfortu ženie cez likvidáciu svojho životného priestoru.

Dĺžka podujatia: 60 minút
Dátum lokálnej premiéry: 4. máj 2024