dNO - HRANICA

dNO - HRANICA

Kliknutím na dátum alebo čas zobrazíte podrobnosti predstavenia
Sobota, 16. 11. o 20:00 Kúpiť
Dom kultúry v Námestove
Názov: dNO - HRANICA
Cena: 15,00 €
Miesto: Dom kultúry v Námestove
Štefánikova 208/7
029 01 Námestovo
Zobraziť na mape

16.11.2024 Sobota 20:00

Vstupné: 15 €

Predpredaj vstupeniek na 1. reprízu najnovšej divadelnej inscenácie námestovského divadla dNO - HRANICA, ktorá sa koná v rámci významného celoeurópskeho podujatia NOC DIVADIEL 2024. Po predstavení nasleduje diskusia s tvorcami inscenácie a afterparty na oslavu Noci divadiel.

1918 Poľsko vznieslo územné nároky voči rodiacemu sa Československu. Významnou súčasťou tohto zabudnutého diplomaticko-vojnového konfliktu bolo aj územie Oravy, ktoré bolo tisíc rokov integrálnou súčasťou slovenskej časti Uhorska. Na pozadí veľkých politických hier, medzinárodných arbitráží a masívnej propagandy sa odkrývajú temné zákutia ľudských charakterov a pokrivenosť vzájomných vzťahov.

HRANICA nie je vavrín pre hrdinov ani školská besiedka presadzujúca aktuálny pohľad na národné dejiny. Je to zahrávanie sa času s číslami, svetla s hudbou, ľudí s ideológiami a človeka so starnutím. Desaťročia sa ťahajúci hraničný konflikt vstupuje do domova jednej rodiny, ktorej členovia sa stávajú figúrkami rozvratu medzinárodných i medziľudských vzťahov – rozvratu, ktorý až neznesiteľne pripomína súčasnosť.

Divadlo dNO je nezávislé slovenské divadlo, ktoré pôsobí od roku 2020 v Námestove. Kolektív sa venuje autorskej tvorbe divadelných inscenácií a programovo sa zameriava na lokálne témy s presahom na celú spoločnosť. Počas prvých štyroch rokov existencie uviedlo desiatky predstavení po celom Slovensku i v zahraničí, ktoré navštívilo viac ako 10 000 divákov. Divadlo je nositeľom viacerých ocenení za svoju umeleckú činnosť, vrátane 6 cien z vrcholnej prehliadky Scénická Žatva či hlavnej ceny festivalu Belopotockého Mikuláš. Divadlo má na konte doposiaľ 5 inscenácií, na ktorých sa podieľalo viac ako 50 tvorcov z radov profesionálnych divadelníkov i nadšených ochotníkov. Spoločné bádanie, vzájomný umelecký rozvoj a súčasný pohľad na divadelo vedú k autentickým dielam s originálnym rukopisom, ktoré vzbudzujú veľký záujem divákov i odbornej verejnosti.

Dĺžka podujatia: 90 minút
Dátum lokálnej premiéry: 16. november 2024

Galéria